5 vprašanj za ___ Ino Pernat uni. dipl. fizioterapevtko in mamo

Vse fotografije: Katra Špacapan @mondaykatra
  1. Draga Ina, kot fizioterapevtka in mama, a nam lahko poveš naj kaj naj bi bili kot svežepečeni straši pozorni pri zgodnjem razvoju otroka. 

 Pri zgodnjem razvoju otroka je zelo pomembno, da otroka spremljamo in dobro opazujemo kako se razvija in napreduje v rasti v vseh fazah motoričnega gibanja. Smiselno je upoštevati baby handling (pravilno rokovanje z dojenčkom) od rojstva naprej, saj že s tem lahko preprečimo kakšen nepravilen vzorec razvoja. V kolikor sami opazimo ali nismo sigurni, da gre razvoj v pravilno smer je najbolje povprašati pediatra na sistematskem pregledu ali samoiniciativno poiskati strokovno pomoč-najbolje obiskati nevrofizioterapevta.

2. Na kaj je potrebno paziti pri otrokovem gibalnem razvoju, še preden naredi svoje prve korake?

Preden otrok shodi je zelo pomembno, da pustimo otroku, da se stopala razvijajo v skladu z njegovim gibanjem, pri čemer ga ne vzpodbujamo k stoji in hoji, če še za to ni pripravljen. Zaželjeno je, da gre dojenček/otrok čez vse faze razvoja (pasenje kravic, kotaljenje, plazenje, faza na vseh 4, stoja in šele nato hoja). Prav tako mu ne kupujmo obutve preden se dobro ne postavi na noge, zaradi nedokončno oblikovanih kosti v stopalu, ki so kot hrustanci in se lahko hitro poškodujejo. Majhni otroci nimajo še razvitih stopalnih lokov (ta se razvija do 5 leta starosti), zaradi nerazvitosti mišic in vezi v stopalih je izbira primerne obutve ključna. 

3. Kaj je najprimernejša obutev?

Ker živimo v času in okolju, kjer otrok potrebuje zaščito za noge je najboljša mehka obutev. Pri mehki obutvi otrok čuti tla pod nogami in daje občutek, kot da bi hodil bos. To je pomembno zaradi pridobivanja senzoričnih in motoričnih informacij telesu, ki so za otroka, ki se razvija in spoznava s svetom še toliko boj pomembni. Pomembno je, da obutev ne drsi, da se popolnoma prilagodi otrokovi nogici (pravilna izbira velikosti) in da se ne sezuva. Najbolje je, da ima vsak otrok svojo obutev, ki se oblikuje in prilagodi le njemu. 

4. Kot fizioterapevtka in mama, na kaj sama paziš in na katere stvari bi rada opozorila starše.

Kot kombinacija teh dveh nazivov bi najbolj izpostavila, da ne sledimo in strmimo samo trendu obutve ampak k pravilni izbiri le te, ki je na tržišču zelo velika. Rajši odštejmo kak euro več in se prepričajmo da je le ta primerna za tvojega otroka. V samem razvoju ne tekmujmo z ostalimi, ker je vsak otrok individum.  Vlaganje časa in denarja v pravilen razvoj prinese samo zadovoljnega in srečnega otroka ter tako srečno in zadovoljno mamo in očeta. Tukaj bi omenila, da za svoja otroka že od prvih korakov uporabljam copatke Mia&Mika, ki so vse to zgoraj navedeno in opisano. Res so se obnesli za ene najboljših, saj praktično rastejo z njima- zelo dolgo lahko nosita eno velikost in otroka jih obožujeta. Tukaj pohvalim design, široko izbiro in prilagodljivost glede želja barv in kombinacij. Kar je pa najbolj pomembno so iz naravnih materialov.

5. Kaj bi predlagala da je ključno za zdrav gibalni razvoj?

Za zdrav gibalni razvoj je ključno, da se otrok veliko giblje na svežem zraku, da tako pridobi veliko informacij in izkušenj iz okolja. Otroke vzpodbujajte k različnim aktivnostim povezanih z gibanjem zunaj in znotraj z uporabo različnih pripomočkov ali brez, saj se s tem razvijajo tudi njegovi možgani. Bodite pozorni na pravilno izbiro športnih in rekreativnih pripomočkov in igrač glede na starost in zmožnosti otroka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

5 vprašanj za ___ Ino Pernat uni. dipl. fizioterapevtko in mamo

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

5 vprašanj za ___ Ino Pernat uni. dipl. fizioterapevtko in mamo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn